Landgoed

NSW Landgoed

Rikkerda is een landgoed onder de Natuurschoon Wet (NSW). Door de ruim 8 hectare aan natuurgronden omringd door houtopstanden loopt een openbare wandelroute waar u kunt genieten van de flora, fauna en de weidse uitzichten. U kunt uw wandeling eenvoudig uitbreiden; Rikkerda grenst aan de   Grootegastermolenpolder wat onderdeel is van het natuurnetwerk Nederland.

Flora

Op Rikkerda wordt een zogenaamd verschralend beheer toegepast, om zo een zo kruidenrijk mogelijk grasland te ontwikkelen. Dit is belangrijk voor zowel de flora als de fauna. Door het verschralende beheer kunnen er nu soorten ontwikkelen zoals Fioringras, Ruw beemdgras, Witbol en zelfs de Echte Koekoeksbloem. Ook diverse zeggesoorten, Korenbloemen en verschillende soorten Orchideeën kunnen gevonden worden.  

Fauna

Al deze bloeiende planten trekken veel insecten aan, waaronder vlinders, bijen en hommels. Uiteraard zijn deze insecten weer voedsel voor andere dieren, zoals vogels. De houtwallen zijn interessant voor kleine knaagdieren; in de schuur van Rikkerda wonen twee Kerkuil families, die hier ’s avonds op jagen.. Meet een beetje geluk kunt u in het voorjaar de jonge kerkuilen vliegoefeningen zien doen. Ook amfibieën voelen zich thuis op Rikkerda; de dobbe op het landgoed biedt een thuis aan vele kikkers en salamanders.